Здравейте, колеги! След 3500 до 4000 оборота двигателя се спъва, а това е далеч от критичните. Светна и за малко чека, после изгасна. Някой знае ли дали това е оригиналното ограничение на оборотите? Според мен колата има някакъв проблем, защото при ускорение като че ли се мъчи а и самото ускорение не е като за бензинов двигател 105 hp! Закачих я после и ми изписа дебитомер....?! А може ли това, че двигателя по принцип няма тяга, проблема да е запушен катализатор, примерно? Доколкото знам катализатора се изпробва само по един начин-откача се още след изходящите колектори и се тества колата в движение....?!
Известие
Collapse
No announcement yet.
Alfa Romeo 147 1.6 16v фейслифт, двигателя заглъхва малко преди 4000 оборота
Collapse
X
-
Щом си видял грешка за дебитомер, фокусирай вниманието си върху него, пред всичко останало. Направи лог в движение на обороти, на желано и на измерено количество въздух.
Откачи буксата на дебитомера и пробвай дали пак се спъва.
159 1.8 MPI
166 2.0 TS (ex)
-
Взех един дебитомер за проба от морга-със сигурност-работещ от познат, но разлика нямаше-отново ускорява мъчейки се и когато достигна около 4000 оборота, двигателя заглъхва.Не изписва никакви грешки по двигателя. Аз все си мисля, че вероятно е запушен катализатор. Оттук-нататък се чудя как да подходя. С 2 ламбда-сонди е-едната е на него, другата е след него. Знам, че ако го сменя с резонаторно гърне, ще остане грешка заради ламбдата и там влизаме във филми....Има ли майстор в или около Бургас да извърши тая дейност? П.П. Забравих да спомена, че газовете от задното гърне парят ненормално жестоко, освен това като че ли понамирисва на развалено от изпаренията, а звука на двигателя при ускорение е като мучаща крава!Last edited by vanboy; d.m.y г., 18:12.
Comment
-
Ghostface86
Да. с газово съм, но и на бензин е така!? М-у другото, когато купихме колата, тя имаше проблем с маслото. Когато влезе в режим, започваше да пищи индикацията за маслото, звука на двигателя се променяше-започваше да трака като дизел, но се оказа задръстена маслена помпа. Прочистихме системата, сменихме маслото и този проблем изчезна. Още преди да поставя газово, звука на колата беше странен, но тогава не съм я напъвал до 4000 оборота и не знам дали преди поставянето на газовото, мотора се е спъвал така при тези обороти....може би-да! Ако има значение, маслото е Тотал 5W40?! Мерил съм и компресията на цилиндрите-перфектна е! Дроселовата клапа даже съм вадил за профилактика! Иначе двигателя работи гладко-като хладилник....Last edited by vanboy; d.m.y г., 07:57.
Comment
-
Мисля, че са правилни насоките - катализатор и дебитомер.
Сондите не са проблем, не се притеснявай, дори и да светне чека , колата пак ще си върви.
Тези след катализатора се оправят със софтуер, с ламбда-емулатор или със адаптери на сондите.
Тази преди катализатора, ако не работи се сменя с нова оригинална.
Comment
-
Първоначално публикувано от vanboy Покажи съобщениеА този универсален катализатор къде мога да го намеря за такава цена?
https://store.emk-33.com/category/23...iversalni.html
Comment
-
Първоначално публикувано от vanboy Покажи съобщениеМ-у другото, когато купихме колата, тя имаше проблем с маслото. Когато влезе в режим, започваше да пищи индикацията за маслото, звука на двигателя се променяше-започваше да трака като дизел, но се оказа задръстена маслена помпа. Прочистихме системата, сменихме маслото и този проблем изчезна.Sport Wagon 2.0TS|LPG
Comment
-
Първоначално публикувано от dhtj Покажи съобщение
Friday Да,така е! Точно поради тази причина, когато беше в бокса след покупката, прегледахме колянов вал и лагерите му, както и разпределителните валове, компресия на цилиндрите...общо взето я отворихме отвсякъде и беше перфектна за моя радост...само смених биелни лагери и почистихме маслената помпа и картера, че бяха тотално задръстени! Явно италианеца, като му е светнало маслото направо я е зарязал без да я кара дълго така....Last edited by vanboy; d.m.y г., 22:41.
Comment
-
С тези универсалните катализатори шанса да ти светне чека заради втората сонда е реален и пак трябва да я лъжеш. Аз не бих бързал да купувам.
Не съм запознат, но щом имаш софтуер за диагностика не се ли визуализират стойностите и на втората сонда. Предполагам по това може да се определи състоянието на катализатора.
Ето пример: https://www.troublecodes.net/wp-content/uploads/2015/07/Oxygen-Sensors-Cat.png
Sport Wagon 2.0TS|LPG
Comment
-
Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщениеС тези универсалните катализатори шанса да ти светне чека заради втората сонда е реален и пак трябва да я лъжеш. Аз не бих бързал да купувам.
Не съм запознат, но щом имаш софтуер за диагностика не се ли визуализират стойностите и на втората сонда. Предполагам по това може да се определи състоянието на катализатора.
Ето пример: https://www.troublecodes.net/wp-content/uploads/2015/07/Oxygen-Sensors-Cat.png
Last edited by vanboy; d.m.y г., 18:21.
Comment
Comment